Smördegsinbakadoxfile, potatisterriner, Torsdag 29 jan
Kategori: Matlagning


alla välkomna oavsett Kamera eller förkunskaper. Massor av bra tips och ideer.
Inbakad oxfile
4 portioner
Ingredienser
• cirka 800 g hel oxfilé
• 2 msk smör
• 1 msk olivolja
• cirka 12 salviablad
• flingsalt och svartpeppar
• 3 smördegsplattor
• 1 ägg, lättvispat
• cirka 1 msk smält smör
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smält smöret i en stekpanna tillsammans med olivoljan.
Bryn köttet runtom så att det får fin färg.
Låt svalna.
Kavla ut 2 av smördegsplattorna så att det bildar en fyrkant - så pass stor att det går att rulla in köttet i den.
Lägg köttet på smördegen och salta och peppra. Lägg salviabladen på köttet.
Rulla in köttet i smördegen.
Pensla skarven med ägget och nyp ihop så att det är tätt.
Vänd skarven nedåt och vik in kortändarna under.
Pensla hela paketet med ägg.
Skär ut små löv av den resterande smördegen för att dekorera med. Pensla även löven med ägg.
Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills köttet har en innertemperatur av 58 grader. Ta ut köttet ur ugnen och låt vila i 10-15 minuter.
Servera den inbakade oxfilén hel och skär upp vid bordet.
Potatisterriner
• 600 g potatis
• Hackad tomat
• 1/2 liter grädde
• 3 dl riven ost
salt och peppar
Skiva potatisen mycket tunnt och hacka I små bitar.
Blanda hackad tomat och potatis I en skål.
Smöra 4 porttionsformar
Varva lager av potatisblandningen, grädde och ost i varje form, salta och peppra emellan. Ställ in terrinen i ugnen på 200 graders värme i cirka 20 minuter. Tippa ur terrinen ur formen på en tallrik innan servering.
Rödvinssås 4 portioner
Ingredienser
• 3 dl gott rödvin
• 3 dl god kalvfond (utspädd)
• 2 schalottenlökar, hackade lite grovt
• 10 vitpepparkorn
• 1 lagerblad
• Färsk timjan
• Salt
• Smör
1. Gör egen fond efter konstens alla regler eller köp färdig i affären eller var du hittar den. Fonden är viktig. Om du använder buljongtärning eller liknande, som inte innehåller kollagen, måste du reda såsen. Det funkar men blir inte lika bra.
2. Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår
3. Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.
4. Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör