* Flykt från Ekorrhjulet *

Äventyr med Metalldetektor Fotokurser & Föreläsningar

Recept på en Romantisk Dejt

Kategori: , Matlagning

Snart Sommar.....
Ni som har Partner, vårda ert förhållande, ta aldrig den andre "Förgivet"
Bjud din partner på Lite Romantik...

Ni som är Singel som jag, kanske kan få lite tips inför kommande Dejter...

Som många vet, så älskar jag att laga mat ... gärna lite "udda" ...
 
Här delar jag med mig av en meny, som jag tänkt bjuda en ev kommande Dejt på.
En varm skön sommarkväll på tuman hand, eller en regnig vårkväll..
eller varför inte mysa ihop nu när Höstmörkret är i antågande....?
Ja det passar året runt när du vill bjuda din partner på något x-tra.
 
Välkomst drink: Lemon Squash
Förrätt: Finchips med avokadokräm, pilgrimsmusslor och forellrom
Huvudrätt: Örtspäckad stek med senapssky och saltrostad potatis
Efterrätt: Chokladmousse med choklad flarn och jordgubbar.
 
 
   
 
Lemon Squash
Den optimala drinken utan sprit. Citron, socker, is – surt, sött, kallt. Det behövs inget starkt. Välj tunnskaliga citroner, dem är det mer saft i och pressa dem när de är rumstempererade så får du ut mer juice och smak.
 
Ingredienser  
6 cl färskpressad citron
2.5 cl sockerlag ( se recept nedan )
Sodavatten
Citronskivor
is
 
Tillagning
Fyll ett stort glas med is.
Häll 
i citronjuicen och sockerlagen och rör om ordentligt.
Fyll upp med sodavatten.
Garnera med citronskivan.
 
Sockerlag
1 dl Vatten
1 dl Socker
 
Tillagning
1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
3. Låt kallna och blanda goda drinkar!
 
 
Förrätt
Finchips med avokadokräm, pilgrimsmusslor och forellrom
 
Väldigt piffiga små saker.
Bjud den där släktingen som alltid snörper på munnen åt alla andras matlagning på dem,
och hon kommer att tvingas erkänna att de är ”förtjusande”.
Ha!

Men förutom att jag använder dessa läckerheter till att få den mest kräsne matgästen att
tvingas erkänna... 
Så är de ett av de så kallade " säkra korten" vid en Romantisk Dejt. <3

Ingredienser
Avokado
Smör
Smaknaturell Olja
Forellrom eller Laxrom
Fint skuren Gräslök
Stora Chips, Naturella
Pilgrims musslor
Olivolja
Citronsaft
Salt
Peppar
 
Tillagning
1. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur köttet ner i en skål. Mixa helt slätt tillsammans med olivolja och citron. Smaka av med salt och peppar. Plasta in och ställ kallt.

2. Dela pilgrimsmusslorna på längden med en vass kniv så att du får 12 lite smalare skivor. Hetta upp oljan i en panna och fräs musslorna hastigt så att de precis får färg. Lägg i smör och vänd runt, låt det gå några sekunder till. Ta upp musslorna och lägg dem på en tallrik, salta och peppra lätt.

3. Klicka upp eller spritsa avokadokräm på chipsen. Lägg på en stekt pilgrimsmussla och lite forellrom. Toppa med gräslök och servera direkt.

Huvudrätt:
Örtspäckad stek med senapssky och saltrostad potatis
 En perfekt rätt i detta samanhang!
Var inte rädd för att göra fel när du skär ur fransyskan,
sedan binder du nämligen upp steken vilket gör att resultatet blir bra hur som helst.
 
Ingredienser
Fransysska
2 dl Rödvin
1-2 hackade vitlöksklyftor
2 dl vatten
Majsena
2 msk Grov senap
1 dl hackad Dragon
salt
Mald svart peppar
0.5 dl Repad Timjan
1 dl hackad Persilja
Potatis
Rapsolja
Timjankvistar
Salt & Peppar
 
Tillagning
Snitta fransyskan/bogbladsteken på mitten nästan helt igenom, salta och peppra sidorna och strö över örter och vitlök. Bind ihop köttet med bindgarn. Lägg steken i en långpanna och stick i en stektermometer. Tillaga steken i 175 grader i ca 1–2 timmar tills innertemperaturen visar 65–68 grader. Lyft upp steken och låt den vila på ett fat i ca 20–30 minuter. Häll 2 dl vatten i långpannan med skyn från steken, blanda och häll över i en kastrull tillsammans med 2 dl rödvin och 2 msk senap. Koka ihop och skumma såsen under tiden. Smaka av med salt och peppar. Red av skyn med majsena till simmig konsistens. Rosta potatisen hel med salt, olja och timjankvistarna i ugnen på 180 grader i 30–40 minuter.
 
 Chokladmousse
 
Klassiskt och gott recept som passar perfekt att förbereda till festen.
Desserten blir sagolikt vacker när den serveras i martiniglas.
 
Ingredienser
6 ägg
200 gr Mörk choklad ( 64% )
2 msk mjölk
1 dl socker
1.5 dl Vispgrädde
Chokladflarn
200 gr Vit choklad
 
Tillagning
1. Chokladmousse: Separera äggen (noggrant så att ingen gula kommer i vitan).
2. Smält chokladen i ett vattenbad, tillsätt mjölken och hälften av strösockret. Ta av från värmen.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum/maräng tillsammans med resterande strösocker.
4. Vispa ner en äggula i taget i chokladen och vänd sedan ner vispad grädde.
5. Vänd ner den vispade äggvitan.
6. Häll upp moussen i glas/koppar och ställ in i kylen i cirka 2-3 timmar så att moussen får stelna till innan servering.

7. Chokladflarn: Smält chokladen i ett vattenbad och häll den sedan i en spritspåse.
8. Spritsa ut önskade mönster på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen för att stelna.
9. Toppa din chokladmousse med ett chokladflarn, jordgubbe, ät och njut.
 
 
Lycka till !