Marienerat kött med Potatisterriner
Kategori: Matlagning
Jag tycker nämligen att man kan ha en god porterstek ( söndagsstek ) på en vanlig onsdag.
Varför inte göra lite kul middag mitt i veckan. tur jag är som jag är å lagar det jag tycker om , oavsett veckodag :-)
Så nu skall jag delge er en middag en "vanlig" torsdag.
är inte svårare än "vanlig mat, tar heller inte längre tid, men piggar upp en vardag.
Marinerat kött med potatisterriner och en god "brunsås" och grönsaker... söndags middag ?? kan tyckas men inte i det Lundströmska köket ;-)
Denna gången blev det vanlig kotlett som jag marinerade.
När man marinerar kött så låt det ligga ganska länge, tog fram detta köttet på morgonen och gjorde marinaden, sedan fick dom ligga tills vi skulle tillaga dom på kvällen.
Gjorde det lite lätt för mig och använde detta till marinad.



Till detta serverade jag Potatisterriner, NEJ det är inte så svårt som det låter.
Förenklat så är det i stort sett Potatisgratäng i porttionsformar.
Använd era suffle formar till detta , det brukar passa perfekt.

Diameter ca 10 cm och ca 6 cm hög, blir lagom för 1 terrin.
Om du är osäker på hur du gör en potatisterrin så kommer ett enkelt recept här....
Jag använder gärna Västerbottenost i mina , men det är ju valfritt att välja annan ost som ni gillar.
Potatisterrinen (4-5pers)
Ingredienser
ca 1kg tunt skivad potatis, skivorna kan delas på mitten om man vill ha mindre bitar.
2,5dl fryst riven västerbottenost eller valfri riven ost
1dl Frysta finhackade örter (persilja &gräslök)
3 ägg
3dl matlagningsgrädde
2-3 klyftor vitlök
salt
peppar
dragon
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skiva 1kg potatis i tunna skivor
Ta fram en mindre bunke, rör ihop en fryst mix med
2,5dl västerbottenost eller valfri ost
1dl frysta örter
lite torkad dragon
salt
nymald peppar
I mixern/blender mixar du ihop
3dl matlagningsgrädde
3 ägg
2-3 pressade klyftor vitlök
salt
Fördela i suffle formar 4-5st har du ej suffle formar så kan du istället Klä en limpform (1,5liters) med bakplåtspapper
Varva potatis och ost röran. Avsluta med potatis (all potatis kanske inte går åt)
Slå över äggstanningen
In i nedre delen av ugnen 30-45 min, känn med en sticka när potatisen är mjuk och terrinen fått fin färg ovanpå, gör du i limpform så är nog tiden ca 85 minuter
Låt sedan stå och sätta sig i rums temp ca min 5 min , limpform ca 15 min
stjälp sedan upp dom direkt på tallrik.


( vanlig brunsås eller varför inte en kantarellsås ) servera direkt.
Smaklig måltid // Jonas
Anders säger:
Hej Jonas
Är på jakt efter sådana svarta snäcktallrikar som du visar på sidan med "Marienerat kött med Potatisterriner"
Minns du var du köpte dem och/eller vad de har för namn/tillverkare?
Hälsningar Anders