Österikisk Gulaschsoppa å hembakt passande bröd.
Kategori: Matlagning
1:a September, regn och rusk, vad passar då bättre än en värmande Österikisk Gulaschsoppa med ett segt passande bröd ?
Det är iallafall vad som serveras här i husvagnen ikväll. Finns många goda passande viner till detta, men ikväll blir det en enkel öl och ett stenugnsbakat surdegsbröd med kummin.
Så om en stund när soppan är värmd ( gjordes igår ) så blir det lite tända ljus , en film och en god Gulasch.
Receptet hittar ni också här.
Passar jätte bra att tillaga både i slott å koja & såklart Husvagn / Husbil.


Österikisk Gulaschsoppa å hembakt passande bröd.
Tillaga ett eget hembakt bröd och en värmande gulaschsoppa.
Gulaschsoppa
Ingredienser för 8 personer:
1 kg benfritt nötkött. Fransyska, innanlår eller högrev.
6 gula lökar.
1 paket eller 2 burkar passerad tomat
12 potatisar.
2 - 3 liter vatten beroende på val av tjockhet.
50 g smör.
2 tärningar grönsaksbuljong.
2 vitlöksklyftor
4 st grön paprika
3 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 – 4 msk paprika beroende på val av styrka i smaken.
1 st persiljeknippe
Börja med att skära köttet i sockerbitsstora tärningar. Grovhacka
löken. Lägg lök och kött i grytan och bryn. Salta och peppra samt
lite av paprikakryddan. Lägg i grovhackad vitlök. När köttet fått
brynt färg häll i den passerade tomaten, vattnet och buljongtärningarna
samt resten av paprikakryddan. Koka upp och låt sedan stå och
sjuda i 45 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar och
paprikakrydda. Under tiden soppan sjuder skalas potatisen och skärs
i sockerbitsstora tärningar, paprikan skärs i små bitar och persiljan hackas.
Efter avsmakningen läggs potatis och paprika i soppan. Koka tills
potatisen blir mjuk. Smaka av igen och tillsätt ev. mer av kryddorna.
Strö persilja över soppan och servera.
Gott till är rött vin, bröd och en stark ost. En del tycker också om att
strö riven paramesanost över soppan.
Bröd… Sjunkande ugnsvärme ger saftigt bröd
Detta är bröd vilket det är näst intill omöjligt att misslyckas med.
Till tre bröd:
50 g jäst
1 msk salt
1 ägg
1 dl mjölk
9½ dl vatten
2,7 l vetemjöl (1,6 kg) +
½ dl till utbakning
Ta fram alla ingredienserna i god tid så de är rumstempererade.
Smula jästen i bunken. Värm mjölken och vattnet till 37 0 och slå det över jästen. Rör till jästen löser sig. Tillsätt ägget, saltet och mjölet. Arbeta ihop till en deg. Har du assistent kör den i 7 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 1 timme. När degen jäst färdigt knåda den med ½ dl mjöl och forma till tre långa bröd.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem i plåtens längdriktning.
Låt bröden jäsa under duk cirka 30 minuter. Skär några skåror i bröden när de är färdigjästa. Värm under tiden ugnen till 250 0.
Grädda bröden 10-12 minuter tills ytan fått färg. Stäng av ugnen men öppna inte luckan. Låt plåten stå kvar i ytterligare 45 minuter.
Det här brödet blir saftigt och lite segt, så det passar utmärkt till soppor och som alternativ till potatis och ris, man bryter en bit och doppar i eventuell sås, typ så som fransmännen äter. Alltså utan smör och ost.
Till gulaschsoppan fuskar vi lite med detta brytbröd och använder ost och smör på.