* Flykt från Ekorrhjulet *

Äventyr med Metalldetektor Fotokurser & Föreläsningar

Helgen som gått... Vedklyv & god mat

Kategori: Husvagn, Matlagning

Godmorgon på er alla Bloggläsare....
Idag Måndag den 11 april, så börjar jag dagen med min 4:e  iPad kurs för i år.
Så kul och mycket givande även för mig.

Men först lite fika :-) 
 
 
I Lördags var jag med delar av min fotogrupp vid Hornborgasjön,
gott om tranor och andra fåglar MEN isande kallt !!
11 deltagare slöt upp denna iskalla Lördag, 
Bilder från denna fotodag kommer i Facebookgruppen 
"Fotogruppen för Tjejer"
 
Igår Söndag va det riktigt fint väder med sol och vindstilla.
Dax att ge sig på högen med "kubbar". Dagen till ära så har jag fått lite hjälp här. :-)
Annie, Tim , Maria och Emil.....
 
 
 
Vi provade även på att göra Porchetta, klyftpotatis och en god kall sås.
Passar perfekt att göra såväl på grillen ( indirekt värme ) som i gasolugn eller vanlig ugn.
 
Porchettan är fantastiskt god och enkel att göra iordning.
Om man inte vill göra den från grunden så finns den "färdigrullad" att köpa i affären.
Sköter sig själv 3-4 timmar i ugnen så perfekt när man är upptagen med annat, typ vedklyvning :-)
 
 

Porchetta

Festlig rätt som kräver lite tid i ugnen men annars minimalt med arbete.
Resultatet är en ljuvlig, saftig fläskrulle med krispig svål och mycket smak.

 

Om du använder den färdiga köpta Porchettan så hoppa ned till Nr 5

1. Be din kötthandlare lossa köttet från svålen på grissidan. Börja med att skära ett rutmönster i svålen och lägg den sedan med svålsidan ner på din arbetsbänk. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.

2. Sätt ugnen på 140 grader.

3. Mortla fänkålsfrön tillsammans med peppar och vitlöksklyftor. Hacka örterna och pinjenötter och blanda med kryddröran. Bred ut alltihop på fläsksidan och rulla sedan ihop den så tajt det bara går. Svep svålen runt rullen och knyt sedan ihop rullen så hårt du kan med steksnöre. Gör öglor och dra åt. Torka av svålen ordentligt med hushållspapper. Du kan med fördel förbereda porchettan hit dagen innan.

4. Lägg rullen i en ugnsfast form. Häll på äppelcider och tillaga tills den har en innertemperatur på 70 grader.

5. Det tar från 2 ½ - 4 timmar beroende på tjocklek.

6. Ta ut porcettan och dra upp värmen till 250 grader. Sätt in den igen och bryn tills den fått fin färg. Det tar cirka 10 minuter. Låt svalna innan du skär den i skivor.

Tips: Porchettan smakar fint nästa dag som smörgåspålägg!

 

INGREDIENSER

 10 PORTIONER

·         2 kg grissida

·         2 msk havssalt

·         2 msk fänkålsfrön

·         1 msk svartpepparkorn

·         3 st vitlöksklyftor

·         1 dl finhackade färska kryddor (rosmarin, salvia, timjan)

·         ½ dl finhackade pinjenötter

·         2 dl torr äppelcider

 

 
 
 

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2016-04-12 | 10:15:42

    Synd jag inte visste att ni var där, kunde ju svängt isf.. Hoppas ni fick fina bilder ☺️ //tf

Kommentera inlägget här: