* Flykt från Ekorrhjulet *

Äventyr med Metalldetektor Fotokurser & Föreläsningar

Frågor om Meny till en Dejt

Kategori: Matlagning

Våren är på G, även om det just nu verkar osannolikt.
Inte bara hos de vilda djuren ute i skogarna som det börjar pirra lite här å där. ;-)
 
Har fått lite frågor på VAD man skall bjuda en dejt på.
Har tidigare tagit upp detta ämne i mitt inlägg.. Läs mer om det här.   En romantisk dejt 
Men kommer gärna med flera förslag på detta.
 
Här kommer ett förslag på en Romantisk meny.
  • Champagnegratinerade Ostron
  • Smördegsinbakad oxfilé
  • Passionsfruktmousse med vit choklad

En lyxig middag som ändå inte tar mer än en dryg timme att laga om du planerar ordentligt.

En riktigt lyxig meny med smördegsinbakad oxfilé, champagnegratinerade ostron och passionsfruktsmousse med vit choklad. Tänk på att köttet blir saftigare och bättre om du låter det bli rumstempererat innan du lagar till det.

 

Champagnegratinerade Ostron
Ostron och champagne passar ihop och ger en lyxig känsla. Serverat så här blir det mycket av det goda, och dricks det dessutom champagne därtill blir det extra festligt!

Beräknas för ca 6 personer.

 

·         30 st ostron
·         3 dl fint riven parmesanost

Champagnesås:

·         1 st stor schalottenlök
·         1,5 msk smör
·         3 dl champagne
·         3 dl vispgrädde
·         redning av 1/2 msk vetemjöl utrört i 1/2 msk smält smör
·         salt
·         nymalen vitpeppar
·         grovt salt till formen eller faten
·         ett gott grovt bröd till servering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 275 grader grillvärme. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg.

·  Häll på champagnen och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt småkoka i 4-5 minuter.

·  Red såsen med redningen och låt koka ihop ytterligare några minuter. Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Sila i lite ostronsås i champagnesåsen.

·  Lägg ostronen på en bädd av grovt salt i en ugnsfast form. Fyll varje ostron med champagnesås och toppa med fint riven parmesanost.

·  Gratinera ostronen i 2 minuter på 275° grillvärme. Servera genast och gärna med ett gott grovt bröd!

 

Smördegsinbakad Oxfilé
Den här oxfilén blir underbart saftig och god. Servera gärna med potatisgratäng och haricots verts.

 

700 g oxfilé
1 pkt smördeg
2 msk portvin
2 st schalottenlökar
200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
2 dl vispgrädde
smör
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar

Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.

Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet.

Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts.

 

Passionsfruktmousse med vit choklad
 
Du behöver:
10 st passionsfrukter
300 g vit choklad
6 ägg, gula och vita separerade
300 g hallon

Dela chokladen i bitar och smält den i microvågsugnen, eller i vattenbad i en kastrull med kokande vatten. Ställ den smälta chokladen åt sidan och låt den svalna lite.

Vispa äggvitorna styva men vispa inte för länge. Rör försiktigt ner äggulorna i den avsvalnade chokladen, men försiktigt så att blandningen inte blir grynig. Dela passionsfrukten, gröp ur fruktkött och kärnor ner i chokladsmeten. Blanda.

Vänd ner den vispade äggvitan, börja med en mindre mängd som du blandar ordentligt med chokladsmeten innan du försiktigt vänder ner resten av äggvitan.

Lägg några hallon i botten av varje serveringsglas och häll moussen över så att glasen fylls. Låt glasen stå i kylen några timmar innan du serverar.

 

Lycka till ! <3

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2016-03-08 | 13:53:16

    När skall jag komma? :-)

    Svar: Haha ja du "Anonym" det kan man undra :-)
    Jonas Lundström

  • Veronica Wallgren säger:
    2016-03-08 | 14:31:51
    Bloggadress: http://wallgrenveronica.blogg.se/

    Så god meny. Ostron är verkligen en favorit :)

    Svar: Verkligen .. men Direkt kom frågan VARFÖR Ostron ??Alla kan äta ostron, till och med ¬veganer, som kan må bra av lite vitamin B12 emellanåt. För även om ¬ostron av tradition räknats till djurriket, så har de inget centralt nervsystem, ingen hjärna och alltså inga känslor eller ens känsel, som vi uppfattar begreppet. Visst, ostron svarar på stimuli, som till exempel citronsaft. Men växter reagerar också om de utsätts för påverkan Bland annat Ostron, finns mycket mer, stimulerar dina ”sexhormoner”

    Läs mer i bloggen om Så här äter du för att stödja dina sexhormoner:

    http://jlassistans.blogg.se/2016/march/sa-har-ater-du-for-att-stodja-dina-sexhormoner.html
    Jonas Lundström

  • Anonym säger:
    2016-03-08 | 15:15:09

    Aldrig ätit ostron men desserten såg god ut 😉
    Säg till bara, jag åker direkt❣
    Kram Tf ❤️

    Svar: Mumsigt. 😀
    Jonas Lundström

  • Anonym säger:
    2016-03-08 | 16:30:01

    Åhh jag kommer! direkt 😍 Älskar Ostron och en härlig god ... Till efterrätt 😜😀😘 Din stygging 😘 / BS

    Svar: Haha. Stygging där 😜. I like 😜
    Jonas Lundström

Kommentera inlägget här: